Specjalność polskiej kuchni od stuleci, przygotowana nawet z kilkudziesięciu żółtek, zwana tiulową czy nasączany rumem przysmak Francuzów… Tradycyjnej babki, bo o niej mowa, nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jaki jest najlepszy sposób na upieczenie tego wyjątkowego ciasta?
Babki są specjalnością polskiej kuchni od XVII wieku. W tym samym wieku z Dalekiego Wschodu do Polski trafiły także bakalie, które dziś ozdabiają świąteczne wypieki. Najbardziej znane były babki tiulowe – przygotowywane nawet z kilkudziesięciu żółtek. Polskie babki drożdżowe przeniknęły także do innych kultur, szczególnie francuskiej. Wiążę się z tym anegdota: król Stanisław Leszczyński, ówczesny władca Lotaryngii, wprowadził babki do francuskich cukierni, a także sam wynalazł wyjątkowy, doskonale znany we Francji przysmak – babkę nasączoną rumem (po francusku „baba au rum”). Co oprócz składników decydowało o smaku ciasta?
Cały sekret w przygotowaniu ciasta
Wykonanie babki, choć pozornie proste, wymagało precyzji i było wyzwaniem nawet dla doświadczonych kucharek. Musiały one bowiem zadbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu, właściwe ucieranie ciasta, jakość drożdży czy aromatyczne dodatki. Wyrastanie ciasta wymagało szczelnego przykrycia masy drożdżowej, aby ta nie opadła (było to kompromitacją dla dobrej gospodyni), dlatego często zamykano w pomieszczeniach wszystkie drzwi i okna! Ważną rolę odgrywał także piec – rozpalony do odpowiedniej temperatury, najlepiej przy użyciu sosnowego drewna. Po wyjęciu z pieca ciasto musiało spokojnie ostygnąć.[1]
Tradycyjne wypieki plus nowoczesna technologia
Również dzisiaj przygotowanie doskonałej, tradycyjnej polskiej babki, która zachwyci domowników, wymaga dbałości o szczegóły. Choć nie mamy w domach wielkich pieców, które moglibyśmy opalać drewnem, współczesna technologia pozwala połączyć tradycyjne przepisy z nowoczesnymi metodami. Piekarniki Samsung sprawdzą się doskonale przy przygotowaniu delikatnego drożdżowego ciasta, dzięki specjalnemu trybowi Gourmet Vapour Cooking. W tej technologii wykorzystywana jest podgrzana do ponad 100°C para, tworząca drobną mgiełkę, która jest szybko i równomiernie rozprowadzana przez termoobieg po wszystkich zakamarkach piekarnika, tworząc specyficzny mikroklimat w jego wnętrzu. Powstała w ten sposób cienka osłona skutecznie utrzymuje wilgoć w potrawie, której obróbka cieplna odbywa się w stabilnej temperaturze. Dzięki temu ciasta drożdżowe wyrastają wyżej i mają lepszą strukturę.
W przygotowaniu świątecznych wypieków pomóc może również technologia Dual Cook. Pozwala ona na jednoczesne pieczenie dwóch potraw, nawet w różnych temperaturach. Umożliwia to pieczenie w tym samym czasie np. sernika i babki, bez przenikania się zapachów ciast. Dzięki takim rozwiązaniom przygotowanie doskonałych ciast według przepisów sprzed wielu lat może być niezwykle proste i przyjemne.
[1] Informacje dotyczące historii i wypiekania babek pochodzą ze strony: przepisytradycyjne.pl
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://waq.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/sekret-swiatecznej-babki-czyli-jak-upiec-ciasto-doskonale